Vond lukt på offentlig toalett

Du kjenner til det, har vært innom på toalettet du ikke ville benytte, men du måtte bare sånn på do. Følelsen av uggenhet ved å sitte på skåla selv om du jeg har lagt papirer på settet, men hvem har vært her før meg, tatt på der jeg ikke kan unngå kontakt … æsj bæsh.

Hvorfor tar mange av oss mennesker ikke hensyn til hvem som kommer etter en? Det kan være mange svar på det, men det er andre som må ta seg av det. Fakta om dårlig hygiene derimot må vi alle forholde oss til alle sammen iblant. Om det er doen på restauranten, på kinoen, eller på jobben, ikke minst skole og kjøpesenter så vil vi helst bruke det minst mulig.

Dårlig renhold får ofte skylden for lukt på og fra sanitære fasiliteter. Klart den kan gjøres bedre de aller fleste plasser. Selv rengjøringspersonale går ikke til verks like intens som en ville gjort hjemme på eget bad. Dette er en jobb, rutiner, og tidspress for å nå gjennom alle kunder før dagen er omme

Så det handler om penger? Bransjen er under hardt press, med knallharde kontrakter om å få jobben gjort best mulig til minst mulig penger, sådan! Der fins offentlige etater som er pålagt å ta hensyn til kvalitet, og ikke bare pris. Men ofte blir dette dessverre ikke praktisert pga. budsjetter, og andre prioriteringer.

Nå, men hvor kommer do lukten fra? Lukten setter seg etter bruk over tid. På herre avd. vet vi rundt urinalene at det alltid er lukt og dråpe drypp av urin. Denne urinen setter seg i fugene hvis der er fliser. Rundt og unner doen hvis det ikke henger osv.

Toalettet er et våtrom. Der vil oppstå mikrobiologiske vekst som mugg/sopp, bakterier (lukter osv.) som lever av rester med støv, døde hudceller og andet organisk materiale som ikke er vasket bort. Kondens fra håndvask og toalettskålen avgir også fuktighet som kan forsterke dette.

Så har du selve toalettet hvor bæsjen (kloakk) tar sin vandring videre fra. Denne kan har flere former, og bli avlevert i forskjellig fart … du vet hva jeg snakker om. Blir doen ikke rengjort 100%, vil dette også føre til et luktproblem.

Problemene hoper seg opp, og resultatet blir da ofte en vond lukt, som er en blanding av alt dette, sammen med rengjøringspreparater.

Hva gjør vi så? Ja da tar vi «godlukt» fra spray. Enten via en sprayboks som står på hyllen (brukes spesielt etter stort besøk), eller når der er større fasiliteter er denne sprayen montert på veggen, og gir per automatikk en liten «godlukt» per intervall. Innholdet i disse duftspray er kjemisk. Men du kan velge mellom luktene. Til jul går det mye på gran lukt.

Da har du en skikkelig god cocktail som prøver å skjule sannheten om den hygieniske tilstanden på toalettet.

Finnes det ikke bedre løsninger? Det gjør det nå etter Ventibox mini så dagens lys. Denne lille enhet er fullspekket med høyteknologi som reproduserer naturens egen motvekt til lukt, og mikrobiologiske forbindelser som vi mennesker helst ikke skal i kontakt med. Bak teknologien står NASA forsking som har knekt koden å gjøre dette uten å gå på kompromiss med naturens resurser, som fins i luften vi puster.

Se den her