Lokalt firma får plutselig mye oppmerksomhet: – Mange er ikke klar over smitterisikoen gjennom luften
Firmaet Ventitech som nå holder til i Stavanger, har den siste tiden fått telefoner og bestillinger fra både inn-og utland. Flere er desperate, og vil ha produktet som dokumentert kan redusere bakterier og virus.
Firmaet som ble stiftet for tre år siden drives av Ralf Iwersen og kollega Egil Hansen. De merker nå stor pågang, og teknologien deres blir endelig lagt merke til. Iwersen tok med seg produkt og teknologi fra USA i 1999. Etter mye arbeid siden den gang sitter de igjen med et produkt som tar bort lukt, smitte, bakterier og virus.
– Vi ser virkelig en økning i disse dager. Smittevern er i lyset nå, men generelt sett er dette et aktuelt tema. Vi synes det er veldig kjekt at vi har noe ingen andre har, sier Hansen som er salgssjef for firma.
Han viser stolt frem deres eget produkt «Ventibox mini» som er produsert og designet av firmaet ved hjelp av Westcontroll i Egersund. To produkter har spesielt fått etterspørsel etter at første koronatilfelle inntraff Norge.
– Lufthygiene er et nytt begrep, og det mange kanskje ikke er klar over er at den letteste smittevei det er luften. Ni av ti forkjølelser får du inne mellom fire vegger. Er det en som nyser eller hoster, så henger bakteriene ofte i luften til neste mann går forbi og puster dette inn. Har du ikke immunforsvar som tar knekken på dette, så kan du bli syk, forteller Iwersen.
En litt annerledes teknologi
Siden 2001 har duoen jobbet med teknologien, og levert utallige maskiner til folk som har luftveisproblemer som astma, eller kols og dermed gitt mennesker en bedre hverdag.
Den revolusjonerende » Active Pure» teknologien har evnen til å redusere mikrobiologiske trusler.
– Forklart på en enklere måte har vi aktive ingredienser i luften utendørs. 20 prosent av dem er oksygen, mens 80 er andre gasser som er sammensatt og som vi mennesker trenger. Hvis noe mangler, kollapser andre. Noen av de aktive ingrediensene ligger i luften ute, men vi mister store deler på vei inn til vårt inneklima på grunn av ting vi forandrer. Vår jobb er egentlig å tilsette disse tilbake igjen til luften inne i rommet, sier Hansen.
Han forteller videre at teknologien bruker opptil fem naturlige prosesser for å aktivt gjenskape denne «uteluften» på en trygg og bærekraftig måte. Dette har vist seg å være en mye mer effektiv løsning for å redusere bakterier i luften og på overflater, enn kjemiske eller lignende renseløsninger.
– Vi kan ikke si at vi spesifikt tar knekken på korona, men vi kan si at vi reduserer bakterier og virus, og dermed reduserer smittefaren, legger Iwersen til.
Han tror at å redusere over tid vil minke risikoen for smitte.
– Dersom det ligger bakterier på et bord, så blir det liggende der frem til det er renhold. Men det vi vet er at hvis vår teknologi er i rommet så vil den klare å bryte den ned litt. Den verdien ser vi, sier Hansen.
Startet som et prosjekt for luktfjerning
Fra 2001 jobbet samarbeidspartnerne mest med fjerning av lukt på bedriftsmarked som frisørsalong, og restauranter. En tid hvor mange tente sigaretten innendørs var fokus på inneklima langt ifra slik som det er idag.
– Vi har lang erfaring på luktfjerning, og etter hvert ble det mye mer det menneskelige fokus på kvaliteten som trakk oppmerksomheten vår. Det var ikke bare et salg lenger, vi hjalp egentlig andre til å få en bedre hverdag, sier Hansen.
NASA teknologien kom på starten av 2000-tallet, som Iwersen integrerte, og de kunne nå fokusere mer på «luftrensing». Idag får firmaet bestillinger fra blant annet sykehjem, legekontor, barnehager og privatpersoner.
– Vår moderne verden hadde ikke fungert slik som i dag hadde det ikke vært for testingen til NASA i verdensrommet. Det er en litt spennende tanke, og nå er det tilgjengelig for menneskeheten, forteller Iwersen.
Likevel fungerer fortsatt produktene deres mot luktfjerning, i tillegg til de andre funksjonene.
– Det vi har sett i barnehager er at vi ikke har mindre sykefravær i statistikk, men vi har på en måte bedre velvære. Bedre inneklima, mindre hodepine, og mindre lukt. Da begynner du å tenke litt at da har du og en mindre smitterisiko, sier Hansen.
De legger til at de også har fått bestillinger fra sykehjem i forhold til urinlukt. Lukten forsvant over natten, og flere pårørende lå merke til den tydelige forskjellen, og friske luften «ventiboxen» skapte.
Vil fortsette å produsere luftrenseprodukter i alle former
Kollegaene forteller at Ventibox skal være en serie av produkter. De startet med «ventibox mini», i tilleg til «pro».
– Vi kan egentlig bygge det kunden ønsker, og designe produktet slik at det passer til rommet. Eneste krav er at vi må ha luft inn og ut, så kan vi egentlig designe i alle regnbuens farger, sier Hansen.
Iwersen legger til at Ventitech som før var et relativt usynlig navn har plutselig blitt et synlig navn i disse tider som folk søker desinfisering.
– Alt handler om å forebygge og beskytte seg selv, og vi kan hjelpe til med dette, sier han.